Ce-mi place in Antwerpen (1)

De ceva timp am in gand un astfel de articol, dar n-am reusit sa-l pun pana acum in practica, deoarece mereu uitam ce aveam sa scriu in el. Anyway, azi o sa va prezint cateva lucruri care imi plac in acest oras, dar vor mai aparea si alte articole de acest gen, pe masura ce o sa descopar orasul.

Sa incepem cu…

1.Vremea. Cei care ma cunosc stiu ca nu sunt genul verilor calduroase sau iernilor prea geroase. Vremea mea preferata se compune dintr-o temperatura aflata intre 10 si 20 de grade (maxim), cativa nori pe ici- pe colo, un vanticel cald si lin si putina ploaie, daca se poate. De fapt, dupa mine ar putea ploua continuu, dar vedeti voi, parca nu-i tocmai placut sa ai treaba prin oras si sa te uzi din cap pana-n picioare. Imi place cand ploua mult, mult, dar parca-i mai bine sa fii in casa cand se intampla asta. Nu stiu de ce, dar pe mine ploaia ma revigoreaza. Rar devin morocanoasa din cauza ei, iar acest lucru sigur nu s-a intamplat numai din cauza vremii. Cand eram in tara, am simteam absolut inutila si neproductiva in lunile de vara. Imi amintesc cat de cald putea fi si ca nu puteam face mare lucru de la pranz pana dupa-masa. Mi se par acum multe ore pierdute din cauza aerului irespirabil, dar stiu ca nu aveam alta solutie decat sa stau, sa stau si sa stau. Ei, acum nu mai am nicio scuza sa stau, de cand cu vremea asta acceptabila. 😀

2. Magazinele. Pai da, se putea sa nu le mentionez?   Din anii trecuti, de cand am mai fost pe aici, Antwerpen ma cucerise cu gama larga de magazine. Stiam ca daca am nevoie de ceva ma duc pe Meir. Acum ca am apucat sa umblu mai mult timp pe strazi si stradute, am realizat ca nu numai pe Meir gasesti ce-ti trebuie, ci si in restul orasului. Sunt magazine cu cele mai ieftine lucruri pana la cele cu preturi de lux. Orice ai nevoie, gasesti cu siguranta in oras, mai ales ca se ajunge extrem de usor peste tot. Nu e nevoie sa mergi pana in capitala (Bruxelles) sa iti cumperi nu-stiu-ce-lucru, cum se intampla in Romania. Locuind in Talmaciu, deseori mergeam la Sibiu pentru cumparaturi, dar acest lucru nu era suficient, pentru ca multe produse pur si simplu nu le gaseai cu una cu doua. Iar cum prin Bucurestiul-mama nu imi permiteam sa merg prea des, am ales sa fac cele mai multe cumparaturi online. Cu tot ce imi ofera Antwerpen, nu mai am de ce sa apelez la acest serviciu.

3. Pistele de biciclete. Un mare, mare plus pentru Antwerpen si imprejurimi pentru pistele de biciclete bine puse la punct. Tot orasul este plin de astfel de piste, unele mai late ( 2m ), altele mai inguste (1m), in functie de disponibilitatea spatiului. Mereu mi-am dorit sa locuiesc intr-un astfel de oras, in care biciclistii au prioritate in trafic. Pot merge pe orice strada sau straduta, nemaifiindu-mi teama ca da masina peste mine sau ma claxoneaza daca merg pe mijlocul strazii. Bicicleta mi se pare acum cel mai util si frumos mijloc de transport, folosind masina sau tramvaiul doar cand am de facut mai multe cumparaturi si nu le pot cara pe bicicleta. Orasul este plin de biciclisti, de la copii pana la batranei simpatici   Cum am zis la inceput, pistele sunt si in imprejurimile Antwerpenului. Cum acesta este format din 9 districte, se poate ajunge in fiecare dintre ele pe bicicleta. Am mers intr-o zi kilometri buni prin jurul orasului, ba pe sub apa cu bicicleta (exista un tunel care face legatura dintre Antwerpen si districte pe sub apa ), ba pe langa autostrazi, pistele neterminandu-se brusc in vreun copac sau sa ma determine sa ma intorc inapoi. Cu asa mijloc de transport, zau ca nu mai e nevoie de mers la sala

Acestea au fost primele 3 lucruri si cele mai importante, dar vor urma si alte articole in care voi continua aceasta idee.

(Visited 66 times, 1 visits today)

Au trecut pe aici:↓
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *