Costurile cursurilor de brutarie-patiserie-cofetarie din Antwerpen

M-am tot gandit daca sa scriu mai multe despre scoala pe care o urmez, iar asta deoarece nu credeam ca exista prea mare interes pentru cititorii din Romania. Iata cum viata imi demonstreaza contrariul, caci de la publicarea povestii acestui nou inceput, ma trezesc saptamanal cu mesaje si intrebari despre locatia scolii sau costurile modulelor disponibile. 

Dupa cum va spuneam in articolele trecute, scoala culinara din Antwerpen, Belgia, la care merg, ofera mai multe posibilitati pentru liceeni si adulti, liceenii putand sa urmeze cursurile la zi, in directia pentru care s-au inscris: hotel, macelarie, brutarie sau turism. In cazul adultilor insa, cursurile se predau majoritatea seara, cu mici exceptii (chiar si eu urmez un modul dimineata, iar asta deoarece cele de seara erau ocupate) si sunt organizate pe module. Un modul inseamna o seara de curs, patru ore, timp de un semestru. 

Despre scoala nu stiu sa va spun prea multe, caci nu m-a interesat istoria sa si cine a trecut pe acolo. O singura data am intrebat un proprietar de restaurant ce ar alege intre scoala de fata si una privata, iar raspunsul sau a fost ferm si precis, cea de stat, caci este cunoscuta peste tot, venind oameni chiar si din Olanda sa urmeze cursurile de patiserie-cofetarie si nu numai.

M-am dus apoi la ziua portilor deschise (asta fiind in martie 2015, daca-mi amintesc bine) cu un set de intrebari si-un caiet pentru a lua notite. Am prins o domnita de la secretariat libera pentru mai mult de cateva secunde, am abordat-o timid si am inceput sa turui despre tot ce ma interesa pe mine la acel vreme (de ex.: ma acceptati cu diploma de neerlandeza doar de B2? :-D). Am ajuns sa ne asezam la o masa, caci erau prea multe de povestit si voiam sa stiu tot ce era nevoie, pentru a fi sigura de alegerea pe care urma sa o fac si a nu repeta pentru a doua oara aceeasi greseala, de a ma grabi cu domeniul ales. Cand am vazut in caiet c-am parcurs toate nedumeririle mele si-am notat si-o pagina cu sfaturi, am simtit ca sunt pregatita pentru a lua o decizie. Mi-am lasat datele de contact pe lista de asteptare pentru cursurile ce incepeau in septembrie 2015, iar asta deoarece astfel as fi avut mai multe sanse de a prinde loc la toate modulele dorite de mine. Si bine am facut, asta va pot spune acum, caci altfel n-as fi reusit intr-un an sa urmez toate modulele de baza. Deci daca aveti in plan urmarea unor astfel de module, v-as recomanda sa va lasati mai intai datele la secretariatul scolii, caci o sa va anunte negresit despre data inscrierilor pentru cei aflati pe listele de asteptare (se fac trei zile de inscrieri – prima pentru cei care urmeaza deja cursuri in acea scoala, a doua pentru cei aflati pe listele de asteptare, iar a treia pentru cursantii noi). 

Dupa ziua inscrierii si vreo 3 ore de asteptare intr-o sala de mese (deh, m-am dus devreme, sa prind si bon de ordine), serviti cu ceai, cafea si patiserii calde (am eu noroc doar de rasfat in fata cozilor de asteptare, caci si cand m-am inscris la hogeschool la fel am fost tratati), am asteptat cuminte scrisorile de la scoala, pentru a afla ziua inceperii cursurilor si a materialelor ce mai trebuiesc cumparate. 

Ah, legat de costuri si module, vedeti mai jos brosura pentru al doilea semestru din acest an. 

Modulele din prima coloana (stanga) sunt cele de baza pentru brutarie (sus) respectiv cofetarie (jos), pentru fiecare modul parcurs cu succes primind la sfarsitul semestrului un certificat, iar daca doriti sa le urmati pe toate, dupa absolvirea tuturor modulelor de baza veti primi o diploma care le cuprinde pe toate, reusind astfel a va angaja ca ajutor intr-o brutarie sau intr-o cofetarie. 

Daca doriti sa mergeti mai departe de atat si sa obtineti diploma de brutar sau cofetar, atunci va puteti inscrie la modulele de specializare (cele din dreapta), pentru care aveti nevoie de ceva cunostinte inainte, adica urmarea modulelor de baza. Tot aici se afla si cateva module despre organizatie, despre vanzarea produselor, stagiul de practica si un modul despre produsele speciale (fara zahar, fara gluten s.a.). 

Costurile sunt explicate in ultimul tabel, in prima coloana fiind vorba despre banii de inscriere (care nu pot depasi 300e pe semestru, daca modulele pentru care v-ati inscris au loc la aceeasi scoala – in ziua inscrierii platiti pretul intreg, urmand ca in primele saptamani de scoala sa fiti contactati de catre secretariat pentru a va cere un cont in care sa va depuna suma platita peste cei 300e), in a doua sunt costurile materialelor de curs, iar in ultima totalul intregului modul. 

Pe langa asta, fiecare cursant trebuie sa-si achizitioneze o uniforma formata din vesta (pe care sa i se afle prenumele si numele), sort si boneta, dar si o trusa cu ustensilele de baza (lista o primiti acasa, inainte de inceperea scolii), impreuna ajungand sa coste inca vreo 100 si ceva de euro. Fiecare e liber sa-si procure cele cerute de unde doreste, dar in prima saptamana de scoala sunt prezente cateva firme in campus, pregatite cu toate materialele necesare pentru fiecare curs predat acolo. Pana si numele poate fi imprimat pe loc, nemaifiind nevoie a umbla prin oras pentru fiecare maruntis. 

Limba de predare este neerlandeza, dar nu sunt foarte stricti in privinta asta. Mie mi s-a spus ca atata timp cat il inteleg pe chef, totul e ok. Am avut si cativa colegi straini care vorbeau doar neerlandeza de baza, dar si unul care nu o vorbea deloc si tot a prins curaj sa participe la ore. Adevarul e ca e important sa ai ceva cunostinte din aceasta limba incalcita, caci profesorii vorbesc intruna despre experientele lor pe piata muncii si e interesant si chiar recomandat sa furi meserie de la cei mai buni.

Singurul lucru care as fi vrut sa-l mai gasesc la scoala ar fi fost cateva burse, pentru a sprijinii astfel oamenii cu dificultati financiare, dar asta e valabil pentru toata Belgia, care-i nitel zgarcita cand e vorba de asa ceva. Pentru a fi considerat student si a putea beneficia macar o alocatie de 90-100e pe luna, cursantul trebuie sa urmeze minim 17 ore de curs, adica minim 5 module pe semestru. As fi vrut sa ma incadrez si sa pot urma acele minim 17 ore (acum urmez 16), dar n-au mai fost locuri pentru modulele dorite de mine in singura zi libera ramasa, asa ca am ramas cu cele patru module, fiind considerata adult cu acte in regula, neinteresand pe nimeni de felul in care reusesc sa ma intretin si sa-mi platesc cursurile la o astfel de scoala. 😀

Cred c-am acoperit mai toate intrebarile care mi s-au pus din ianuarie si pana acum, daca nu, sa-mi fie cu iertare si va rog sa-mi lasati in comentarii toate nelamuririle pe care le mai aveti. 

(Visited 719 times, 2 visits today)

Au trecut pe aici:↓




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *